Ontdek de

Omgeving

Toeristische Ontmoetingspunten

Verspreid over het Land van Cuijk, Land van Heerlijke Ontmoetingen, kunt u bij Toeristische Ontmoetingspunten, ondergebracht bij toeristisch-recreatieve ondernemers zoals bij Motel Koolen, terecht voor informatie. Zij zullen u gastvrij ontvangen en u graag wegwijs maken in hun omgeving. Deze ruim 25 Toeristische Ontmoetingspunten zijn herkenbaar aan de frisse groen-wit geruite vlag van het Land van Cuijk en een gevelbordje met daarop:Toeristische Ontmoetingspunt.

Sinds Pasen 2014 is ons Hotel – B&B  een van deze toeristische ontmoetingspunten. Bij het hotel vertrekken diverse fiets en wandeltochten zoals:

  • fietsroute aan de liberation route van route.nl gratis te downloaden
  • de Walking Barttle field tour langs historische punten die een rol speelden bij de bevrijding van Grave
  • 3  wandelroute’s van Brabants Landschap naarLandgoed Mariendaal, Keent en Landgoed Tongelaar
  • 1 fietsroute uit de fietsroutebundel van RBTKAN
  • de Vestingsteden fietroute van de VVV NoordOost-Brabant van Grave naar Ravenstein
  • 3 zelf ontwikkelde GPS wandelroutes.

Hiernaast liggen wij ook aan de LAW’s, Nijmeegs Streekpad, Airbornepad, Maas- en Peelliniepad en Anders Langs de Maas (Maaspad.nl).

Wij liggen als vrijwel enige hotel in Europa direct aan de Liberation Route

Ook liggen wij direct aan het fietsknooppuntennetwerk en het Wandelknooppuntennetwerk

Tegenover ons Hotel in Landgoed Mariendaal bevindt zich het Clubhuis van de IVN Grave naast een kinderboerderij en bij een natuurbelevindgspad en een blotevoetenpad. De IVN houdt regelmatig natuurwandelingen in onze omgeving.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Velp NB

Het dorpje Velp waar ons hotel gelegen is , bestaat uit een deel Nieuw Velp en een deel Oud Velp. In nieuw Velp ligt het bijzonder fraaie jezuïetenklooster Mariendaal in een mooi landschapspark tegenover ons Hotel. Nu is dit een zorghotel. In het park bevindt zich een dassenburcht. In Oud Velp vindt u twee voormalige kloosters en een kerkje met fundamenten uit de 10de eeuw. In het kunstkerkje Velp worden regelmatig concerten en tentoonstellingen gehouden.

Wie door de pittoreske straatjes van de oude vestingstad Grave, op 2 kilometer afstand van ons hotel, loopt voelt de sfeer van een rijk verleden. Het stadje is rond 1140 ontstaan toen de toenmalige landheer er, aan de oever van de Maas, zijn burcht bouwde. Nu worden mooie geveltjes afgewisseld door opmerkelijke monumenten, nauwe steegjes en terrasjes.

De veelbewogen historie van Grave, wel eens genoemd de meest belegerde stad van Nederland, is in de binnenstad nog goed terug te vinden. Zoals bijvoorbeeld het Arsenaal, de kanonnen aan de Maaskade, de Hampoort, het strafpaard en het historische stadhuis. Ook in het aantrekkelijke buitengebied, de kerkdorpen Escharen, Gassel en Velp zijn nog vele sporen van.

In het Bourgondische Grave vindt u diverse restaurants en bijzondere winkeltjes zijn er in overvloed. Door het jaar heen worden er vele evenementen georganiseerd en zijn er diverse culturele voorstellingen en exposities.

In de historische vestingstad vindt u twee musea, het Graafs Museum met een algemene tentoonstelling over de geschiedenis van Grave en wisseltentoonstellingen en het Kazemattenmuseum met een tentoonstelling over de veldslagen in mei 1940 en september 1944.

Liberation route

Ons Hotel bevindt zich als een van de enige hotels in Europa direct aan de Liberation route. De route die de bevrijders in het laatste deel van de tweede wereldoorlog vanaf Normandie naar Berlijn volgden.
Het deel van de route waar  ons hotel aan ligt stond bekend als de ‘Hells Highway’.

Wat is Liberation Route?
De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of u kunt ze hier gratis downloaden op onderstaande website.

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Wij hebben samen met het Kazemattenmuseum in Grave een arrangement ontwikkeld dat u meer informatie geeft over de bevrijding van Grave.

In de directe omgeving vindt u een aantal musea die ook veel informatie verschaffen over deze periode. Het airbornemuseum in Oosterbeek, en het Oorlogsmuseum museum Overloon en het bevrijdingsmuseum in groesbeek

Natuur

De omgeving van Motel Koolen is bijzonder geschikt voor het maken van fietstochten en wandelingen.
Vlakbij vindt u de mooie natuurgebieden van de Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord Brabant en Herpenduin een gebied met zandverstuivingen en rivierduinen. De maasoevers zijn zeer geschikt om te wandelen en te fietsen en ook het Raamdal bij Grave is zeer de moeite waard. In het verassende platteland Van Cuijk vindt u diverse toeristische bedrijven die hun poorten openstellen voor het publiek of leuke streekprodukten verkopen.

Nijmegen

Geniet van de oudste stad van Nederland. Mis niets en maak een stadwandeling (te verkrijgen in het VVV-agentschap) en bewonder de historsiche gebouwen. Lekker shoppen in de Hezelstaat, dineren op het plein bij de Waagh of heerlijk loungen aan de Waalkade. Vergeet u niet een bezoek te brengen aan het Valkhof met een schitterend uitzicht over de Ooijpolder. Kortom het is goed toeven in Nijmegen.

 

‘s-Hertogenbosch

‘s-Hertogenbosch is drie keer benoemd tot Meest Gastvrije Stad van Nederland, in 2010, 2011 én 2012! De Bosschenaar ontvangt de bezoeker van de stad met open armen! Gezelligheid en gastvrijheid, daar draait het om in deze stad.

 

Winkelen

Naast het bijzondere winkelaanbod van het historische vestingstadje Grave kun je ook bijzonder goed winkelen in een van de omliggende gemeenten zoals Uden, Oss en Cuijk en Veghel

 

Fietsen

Direct voor de deur van ons hotel start het bekende fietsknooppuntennetwerk.
Wij hebben huurfietsen klaarstaan of u kunt uw eigen fietsen meebrengen.
Met behulp van de fietsroutekaarten Noord Oost Brabant en-of Stadsregio Arnhem Nijmegen stelt u zo prachtige fietsroutes samen langs mooiste plekjes in de omgeving.

Nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen, schrijf u nu in en ontvang het laatste nieuws over Motel Koolen en de omgeving in uw mailbox.